Όλα είναι στο κεφάλι σου μέσα!

Δεν ξέρω πόσο μέσα, πάντως πολλά πράγματα που ΔΕΝ είναι η γενικότερη πραγματικότητα, βρίσκονται μέσα στο κεφάλι μας και έτσι ερμηνεύουμε τον κόσμο όλο. Πόσο λάθος!!!

Στις μέρες που ζούμε, όλα σχεδόν μοιάζουν τόσο μπερδεμένα και πολύ λίγοι, θα λέγαμε ότι έχουν εντελώς καθαρή αντίληψη για το τι συμβαίνει. Οι περισσότεροι άγονται και φέρονται χωρίς να γνωρίζουν που πηγαίνουν, τι θέλουν και που θα το βρουν αυτό που τυχόν θέλουν. Eίτε ζουν ναρκωμένοι είτε απλά αντιδρούν σπασμωδικά, επικαλούμενοι χίλιους λόγους, έξω από αυτούς. Ένας μόνιμος, ατελείωτος και βασανιστικός θάνατος. 

Μουδιασμένοι άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις πληροφορίες από τα αποδεδειγμένα γεγονότα. Που δεν μπορούν και δεν θέλουν να δουν τα πράγματα διαφορετικά. Και ας βασανίζονται. Μόνοι τους βγάζουν συμπεράσματα για όλους και όλα και μόνοι τους παίρνουν αποφάσεις επίσης! Φυσικά μετά αναρωτιούνται "Μα γιατί, ΔΕΝ είναι έτσι;". Συνέπειες λέγονται παιδιά αυτές οι απαντήσεις που παίρνετε στην ερώτηση αυτή. Συνέπειες των δικών σας σκέψεων και πράξεων και δεν υπάρχει καμία εγωιστική διάθεση σε αυτό, τουλάχιστον όχι πάντα και όχι από όλους, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους που στοιχειωδώς σέβονται τον εαυτό τους.

Όλα είναι μέσα στο κεφάλι σου και πρέπει να μάθεις να τα ξεχωρίζεις. Να μάθεις να μην τσουβαλιάζεις τα πάντα. Διάκριση λέγεται και σε βοηθάει από το να επιβιώνεις απλά, μέχρι το να απολαμβάνεις ό,τι σχεδόν κάνεις. Είναι πολύ βοηθητικό για εσένα και τους γύρω σου το να ξέρεις, έστω και λίγο, το πως και πότε πρέπει να δρας και όχι απλά να αντιδράς. Μάθε να παρατηρείς καλύτερα το περιβάλλον σου και όλα όσα το απαρτίζουν και μετά τράβα κόκκινες γραμμές. Μην τις τραβάς αρχής εξαρχής και μετά καταστρέφεις και καταστρέφεσαι. Χάνεις ευκαιρίες και ανθρώπους που μπορεί να σου ανοίγανε άλλους δρόμους και να σου προσφέρανε άλλες εμπειρίες. 

Αν ξύπνησες στραβά, δεν σου φταίνε οι άλλοι, ή πέσε ξανακοιμήσου και ξύπνα από το άλλο πλευρό, ή οργανώσου μέσα σου. Βάλε μια τάξη. Αν πάλι δεις ότι δεν το ελέγχεις, μίλα στους άμεσα εμπλεκόμενους. Αυτούς αφορά. Ποτέ μου δεν κατάλαβα τους ανθρώπους που ενώ έχουν να λύσουν ένα θέμα με τον x άνθρωπο, δεν μιλάνε και δεν συζητάνε με αυτόν, αλλά μεταφέρουν όπως θέλουν αυτά που θέλουν σε ψ άλλους. Μα είναι δυνατόν; Και το πιο λυπηρό, ότι πολύ πιθανό είναι να βασιστούν και στις απόψεις των άλλων ψ και να τις εφαρμόσουν κιόλας. Προσωπική ουσιαστική δράση μηδέν! Τραγικό.

Εκεί πάει και αυτό όπου αδρανείς άνθρωποι αναμασάνε το "Να είσαι ευγνώμων για ό,τι έχεις, μη μιλάς, μην ψάχνεσαι, μια χαρά είσαι." Όχι παιδιά, δεν πάει έτσι. Είμαι ευγνώμων δεν σημαίνει κάθομαι παθητικά στα αυγά μου και δεν θέλω διαφορετικά πράγματα. Αναγνωρίζω φυσικά το σημείο όπου βρίσκομαι, αλλά θέτω και άλλους στόχους. Δεν μένω κότα να κλωσάω τα αυγά μου αιώνια. Προχωράω, ονειρεύομαι, δημιουργώ. Μπορεί με όσα έχω, Ναι! αλλά αυτά είναι και τα εργαλεία μου να προχωρήσω. Δημιουργώ. Δεν ζω περιμένοντας το Μάννα εξ' ουρανού. Γιατί και έτσι να είναι, αυτό θα πάει εκεί που κάνανε και λίγο χώρο για να βρει αυτό να πέσει. Σε παραστοιβαγμένες καταστάσεις δεν θα πάει. 

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, αρχικά να παραδεχτείς, να δεις και να αποδεχτείς ότι ίσως μέσα στο κεφάλι σου επικρατεί ένα χάος. Ίσως να αναγνωρίσεις αυτή σου την αδράνεια. Ίσως να δεις ότι οι παγιωμένες αντιλήψεις σου, δεν σε βοηθάνε να συναναστραφείς με υγιή τρόπο με τους άλλους. Ίσως σε περιορίζουν και σου στενεύουν τις προοπτικές. Ίσως σε καταστρέφει το ίδιο σου το κεφάλι. Ίσως... 

Μεγαλώνεις. Η ζωή μικραίνει και εσύ είσαι συνδημιουργός της πραγματικότητας την οποία ζεις. Πάρε το χρόνο σου και το χώρο σου και σκέψου με καθαρό μυαλό. Όχι όμως αιώνια. Δες τι θες από εσένα και τους άλλους. Κάνε ξεκαθαρίσματα και επέλεξε τον κόσμο σου. Βάλε τάξη εκεί που χρειάζεται και συναίσθημα επίσης. Δεν είναι όλα μια ευθεία, ούτε όλα άσπρο και μαύρο μόνο. Μείνε με όσους σε καταλαβαίνουν και δεν χρειάζονται μόνιμα εγχειρίδιο χρήσης για όλα. Δεν θέλουν μετάφραση σε όλα. 

Αξίζει πραγματικά να είσαι με αυτούς που σε αποδέχονται και σε αγαπάνε για αυτό που είσαι και ταυτόχρονα σε εμπνέουν για πολύ μεγαλύτερα πράγματα. Αυτοί που σε θέλουν για την αλήθεια σου και δεν θέλουν να σε αλλάξουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εσύ θα μείνεις στα ίδια προβληματικά σου σημεία. Άλλαξε και κάντο από μόνος σου για εσένα. Όπου και όποτε χρειάζεται. Κανείς αξιοπρεπής άνθρωπος, δεν θα απαιτήσει την προσοχή σου, αν εσύ δεν έχεις τη διάθεση να το κάνεις. Και το κάνεις για εσένα. Ο αξιοπρεπής, δεν θέλει τέτοια προσοχή με παρακάλια. Ούτε τον χρόνο σου, αν εσύ μόνιμα τον αδειάζεις. Αν θες τον προσέχεις, αν όχι, δεν θα σε παρακαλέσει επειδή δεν αξίζεις ούτε τη δική του προσοχή! Πόσο μάλλον το χρόνο του και χώρο στη ζωή του!

Φτάνει παιδιά με τις δικαιολογίες και τις άπειρες ευαισθησίες όταν πρόκειται για εσάς, ενώ όταν μιλάμε για άλλους είστε πιο ψυχροί και από τον πάγο. Δεν φτάνει μόνο η υπολογιστική λογική σας. Το συναίσθημα σας λείπει για να είστε άνθρωποι και το έχετε εξαφανίσει από τη ζωή σας. Πολύ μικρή σημασία έχει το ποιοι είστε στην εργασία σας κυρίως, καθώς μόνο αυτό σχεδόν προβάλλετε, από τη στιγμή που η συμπεριφορά σας δείχνει ανθρώπους - ρομπότ. Δοκιμάστε το ξεσκαρτάρισμα που είπαμε στο μυαλό σας, κάντε χώρο για όμορφες ιδέες με συναίσθημα και ανοίξτε και την καρδιά σας. Βάλτε χιούμορ στη ζωή σας και πολύ καλύτερες μέρες θα δείτε να έρχονται.

Όλα είναι στο κεφάλι σας μέσα!

Μ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Life Pebbles

Επικοινωνία στον αυτόματο πιλότο!