Φιλία σημαίνει "Νοιάζομαι πραγματικά".

Τι αξία έχει η Ζωή, αν δεν τη μοιράζεσαι;

Έχεις σκεφτεί ποτέ το παραπάνω; Με αφορμή μια συζήτηση που είχα με ένα φίλο για το κατά πόσο μπορούμε οι άνθρωποι να είμαστε φίλοι στην ηλικία μας και αν μπορούμε τελικά να είμαστε φίλοι άνδρες - γυναίκες, όπως και κατά πόσο είμαστε αληθινοί απέναντι στον άλλον και ειλικρινείς με τον εαυτό μας, σκέφτηκα τις δικές μου εμπειρίες...


Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να υπάρξουν σε φιλικές σχέσεις καθώς και όσο μεγαλώνουμε, οι γενικότερες υποχρεώσεις αλλά και η οικογένεια ειδικά, έχει καπελώσει αυτή την ανάγκη. Ξεχνάνε ότι πριν συνυπάρξουν ως μέλη της οικογένειας που δημιούργησαν, είχαν φίλους και είχαν φίλους ακόμα και όταν συνυπήρχαν ως μέλη της οικογένειας που τους δημιούργησε. Ειδικά τότε, ως παιδιά και έφηβοι. 

Υπάρχουν πάρα πολλά κλισέ που μπορούμε να πούμε για τη φιλία. Ο κύριος λόγος που ο άνθρωπος συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους είναι για να δώσει και να πάρει συναισθήματα για την καλλιέργεια του ψυχικού του κόσμου. Εκεί που μπερδευόμαστε είναι όταν οι άνθρωποι προτιμούν να μην παραδεχτούν ότι αλλάξανε οι ανάγκες τους σε κάποια φάση της ζωής τους, με αποτέλεσμα να αλλάξει και η τυχόν φιλική σχέση με κάποιον και εκεί ξεκινάει η αμφισβήτηση, η οποία περνάει από την φιλία, στα πρόσωπα. Χάνεται δηλαδή η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στο άλλο πρόσωπο, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε από το αν αξίζουμε εμείς οι ίδιοι, μέχρι το αν έχει νόημα να έχουμε φίλους. 

Πολλοί, δυστυχώς, με το που δημιουργούν μια ερωτική σχέση, ξεχνάνε εντελώς τον εαυτό τους και χάνουν την όποια προσωπικότητά τους. Είναι φυσικό εκ των πραγμάτων να χαθείς στην αρχή μια καινούργιας σχέσης, αλλά δεν είναι απόλυτα υγιές να ξεχάσεις τον περίγυρό σου. Όπως είναι φυσικό να δημιουργηθούν πλέον και κοινές φιλίες, κάτι που πάλι δυστυχώς κάνει πολλά άτομα να λειτουργούν με μια ταυτότητα. Κόβουν τους πάντες για πάρα πολλούς λόγους που αφορούν το έτερον ήμισυ και ευνουχίζονται για το υπόλοιπο της ζωής τους. Εντελώς δυσλειτουργικό. Το "μαζί" δεν σημαίνει σταματάω να αναπνέω μόνος μου. Όπως δεν σημαίνει ζούμε τα πάντα ως σιαμαία δίδυμα! Δεν ζούμε την ίδια ακριβώς ζωή.  Είχαμε ζωή και πριν τη σχέση μας αυτή και έτσι συνεχίζουμε. 

Δεν είναι όλες οι φιλίες για να κρατάνε για πάντα. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους βρισκόμαστε για έναν λόγο. Άλλοι με τους οποίους παραμένουμε φίλοι για μια εποχή και υπάρχουν και αυτοί με τους οποίους θα είμαστε φίλοι μέχρι το τέλος να προλάβει τον έναν από όλους και ίσως ευχηθούμε να συναντηθούμε ξανά στην άλλη πλευρά.  Και στις μέρες που ζούμε, υπάρχουν και οι φιλίες οι οποίες αναπτύσσονται σε έναν κόσμο, όχι φανταστικό, αλλά όχι και άμεσα απτό. Τον κόσμο του διαδικτύου. Ακόμα όμως και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μπορούν να αναπτυχθούν και οι 3 παραπάνω κατηγορίες φιλίας, ανάλογα με τους ανθρώπους που εμπλέκονται και τις καταστάσεις. Πρέπει κάθε φορά να αναγνωρίζουμε την κάθε περίπτωση.

Ο Αριστοτέλης είπε ότι η επιθυμία για την φιλία είναι γρήγορη, αλλά η φιλία είναι ένα φρούτο που ωριμάζει αργά. Ότι καλύτερός φίλος είναι ο άνθρωπος που όταν εύχεται να είμαστε καλά, το κάνει για χάρη μας καθαρά και είναι ένας δεύτερος εαυτός μας, κάποιος με τον οποίο συνδεόμαστε ουσιαστικά.

Πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό από μόνο του και αυτό είναι κάτι που το πιστεύω χρόνια. Ούτε η φιλία για ένα λόγο είναι κακή, ούτε αν υπάρξει για μια μόνο εποχή ούτε φυσικά αν είναι για μια ζωή. Το ερώτημα που θα πρέπει σε κάθε φάση να απαντάται, είναι το αν αυτή η σχέση είναι λειτουργική και αν την απολαμβάνουν τα μέλη της. Οι άνθρωποι αλλάζουμε καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας ακολουθεί τη ροή του χρόνου και κάπως έτσι αλλάζουν και οι ανάγκες μας. Απόλυτα φυσιολογικό! Πως όμως θα ξέρουμε τι να κάνουμε με τους φίλους και γνωστούς που συναντάμε στην πορεία μας;

Υπάρχουν κάποιες απλές, βασικές ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και από τις απαντήσεις που θα δώσουμε, θα μπορούμε να αποφασίσουμε που κατατάσσουμε τους φίλους μας. Δοκίμασέ το και εσύ.

  1. Η σχέση μου με αυτόν τον άνθρωπο, με κάνει χαρούμενο; Βελτιώνει τη ζωή μου με κάποιον τρόπο;
  2. Νιώθω ότι αυτός ο άνθρωπος με δέχεται όπως είμαι; Μπορώ να είμαι εντελώς αυθεντικά ο εαυτός μου και να μην χαλάσει η σχέση μας;
  3. Η επαφή μου αυτή, μου αφιερώνει χρόνο; Νιώθω ότι μπορώ να μιλήσω και να με ακούσει χωρίς να προσπαθεί να με αποπροσανατολίσει;
  4. Αισθάνομαι ασφάλεια να μοιραστώ μαζί του χαρά και λύπη και να μπορέσει να το κάνει και εκείνος, πραγματικά στηρίζοντάς με και στις 2 περιπτώσεις;
  5. Μου λείπει όταν έχουμε καιρό να επικοινωνήσουμε ή να συναντηθούμε;

Από τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, θα εξαρτηθεί και η επίπτωση που έχει μια απώλεια ενός φίλου από τη ζωή μας. Υπάρχουν στάδια τα οποία λειτουργούν ανάλογα. Αν έχει έρθει η στιγμή να κλείσει ένας κύκλος μια φιλίας που υπήρξε για ένα λόγο ή για μια εποχή, πρέπει να μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να προχωρήσουμε παρακάτω. Ο κύκλος έκλεισε και ο σκοπός επετεύχθη. Το ίδιο φυσικά ισχύει και με άλλων ειδών σχέσεις, όπως πελατειακές ή ερωτικές. Κάποτε φτάνει το τέλος. Μην κρατάς με το ζόρι σχέσεις που δεν λειτουργούν επειδή είσαι κολλημένος. Αυτό δεν είναι φιλία, όπως δεν είναι γενικά σχέση. Άσε τους άλλους ελεύθερους να ακολουθήσουν αυτό που επιθυμούν. 

Η κοινωνική ανισορροπία που υπάρχει γύρω μας έχει επηρεάσει σημαντικά και τις κοινωνικές μας σχέσεις. Το υλιστικό πνεύμα που υπάρχει μέσα στην καθημερινότητά μας, σπανίως επιτρέπει την ανάπτυξη μιας αληθινής φιλίας. Όπως και το ότι παρεξηγούνται πλέον όλων σχεδόν των ειδών οι επαφές. Γυναίκες που απαγορεύουν στους συντρόφους τους να μιλάνε σε φίλους τους και φίλες και φυσικά να έχουν επαφές. Και το ανάποδο. Θεωρούμε τα πάντα "κτήση" και ότι έχουμε το δικαίωμα να ελέγχουμε τον άλλον διαρκώς. Κόβουμε από τον άλλον κάθε τι που τον χαροποιεί, εις το όνομα της "οικογενειακής φωλίτσας/φυλακής"! Είναι από τις καταστάσεις που με κάνουν να απογοητεύομαι και να λυπάμαι ταυτόχρονα. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φίλοι μπορούν να προκύψουν σε κάθε ηλικία. Και πολλές φορές να είναι άνθρωποι που ούτε καν φανταστήκαμε ότι θα μπορούσαμε να "δέσουμε". Είναι κάτι που δεν έχει ημερομηνία λήξεως και αλλάζει όπως και όσο αλλάζουμε και εμείς. Εκτός και αν είμαστε άνθρωποι που αρνούμαστε αλλαγές και νέους ανθρώπους στη ζωή μας. Δοκίμασε αν θες να είσαι λίγο πιο ανοιχτός σε νέες εμπειρίες και σχέσεις και γίνε και εσύ ένας καλός φίλος για κάποιον άλλον. Οι σχέσεις, μην ξεχνάς, θέλουν φροντίδα και συμμετοχή. Σε θέλουν εκεί. Όλες ανεξαιρέτως. Μη φοβάσαι να υπερασπιστείς τις φιλίες σου, ειδικά αν οι "αγαπημένοι" σου, φροντίζουν να σε βάλουν σε κλουβί. Σκέψου και πράξε!

Μ.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Life Pebbles

Όλα είναι στο κεφάλι σου μέσα!

Επικοινωνία στον αυτόματο πιλότο!